ON PUC TROBAR INFORMACIÓ?


Hi ha una infinitat d’obra escrita sobre el tema i hi ha milers de referències digitals al 1714, però la commemoració del Tricentenari ha tret la Guerra de Successió dels arxius i ha convertit internet en un contenidor de recursos i documentació a l’abast del gran públic. Pots començar visitant la pàgina de l' XTEC:

http://www.xtec.cat/web/centres/celebracions/2013/1714/esobatxilleratfp
http://www.xtec.cat/web/centres/celebracions/2013/1714/liniatemps
http://www.xtec.cat/web/projectes/lectura/gustperlalectura/materialdidactic


També pors fer una ullada inicial de la mà de la revista Cavall Fort visitant aquesta pàgina

http://www.cavallfort.cat/cavallfort/ca/cavall-fort/arxiu/1230/20-barcelona1711.html

Aquesta web presenta el llibre 1714: El setge de Barcelona de l’historiador F. Xavier Hernández Cardona amb il·lustracions de Guillem H. Pongiluppi. És un magnífic llibre il·lustrat on el text, breu en extensió però dens en contingut i exemplar en claredat didàctica i expositiva, cedeix bona part de protagonisme a unes imatges espectaculars que reconstrueixen els escenaris de la batalla de Barcelona de l’11 de setembre de 1714.

http://www.llegirencasdincendi.es/2012/12/1714-el-setge-de-barcelona-xavier-hernandez-cardona-angle-editorial/

Jaume Clotet, periodista per la UAB i historiador per la UB, col·laborador de diversos mitjans, entre els quals els diaris AVUIPúblicoAra i TV3 fa aquesta selecció de sis adreces on trobarem tot allò que necessitem saber.

www.11setembre1714.org
Històrica web de referència sobre la Guerra de Successió. La pàgina, que no amaga el seu austriacisme, conté una excel·lent sèrie de biografies i una cronologia molt completa.
web institucional de l’Ajuntament de Barcelona amb tota la informació dels actes del tricentenari encapçalada amb el lema Viure lliure. És, a més, una bona eina divulgativa sobre els fets.

Creada i gestionada pel grup de recerca Didpatri, vinculat a la UB, és una de les webs de consulta més completa i amb més recursos –mapes, documents de l’època, biografies...- sobre el conflicte militar i polític.

web institucional de la Generalitat de Catalunya amb tota la informació relativa al tricentenari. També dedica un espai al primer centenari de la Mancomunitat de Catalunya (1914-2014).

L’antic Mercat del Born acull avui el recentment inaugurat centre cultural “El Born Centre Cultural”. Visitar aquest espai, zona zero de la repressió borbònica, resulta imprescindible per entendre el conflicte i les seves conseqüències.

Coincidint amb el tricentenari, l’associació Miquelets de Catalunya ha actualitzat la seva web fent especial atenció a la història militar del conflicte i als regiments catalans que recreen amb els seus uniformes. Inclou una interessant relació d’indrets històrics visitables.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada